HRV – Сърдечен Биофиййдбек

 Кохерентността на сърдечната дейност показва оптималната работа, при която умът, емоциите и действията са в синхрон и баланс. При кохерентна работа на сърцето имунната, ендокринната и нервна системи функционират хармонично.

Прочетете още

Биофийдбек/Невротренинг

Какво представлява методът ЕЕГ-биофийдбек?

• Метод за трениране на мозъчната активност.
По време на тренинга се научаваме да контролираме работата на мозъка си благодарение на обратната връзка...

Прочетете още

За нас

През 2015 г. Център ТЕРА става лицензиран център за Биофийдбек и приложение на метода.
Биофийдбек е метод, който позволява на човек да се научи да повлиява на физиологичните си процеси, за да подобри своето здраве и постижения. Прилага се като тренинг за самоусъвършенстване при здрави хора
Прочетете още

МОЗЪЧЕН БИОФИЙДБЕК

 ezikovi kursove

 Биофийдбек - мозъчна гимнастика

Какво е биофидбек

Това е метод, който помага да получаваме обратна връзка от нашите физиологични процеси. Ние работим с биофидбек от мозъчна активност - обратна връзка, която получаваме от работата на нашия мозък. Така успяваме да видим как протичат процесите в главата ни под формата на игра и след това се научаваме как да променим трайно модела на мозъчна активност. Работим също и със сърдечен биофийдбек, който показва сърдечния пулс и помага да се постигне кохерентност чрез техники, интерактивни упражнения и игри, които изграждат емоционална стабилност, увеличава виталността, изостря фокуса и избистря ума.

Начин за постигане на себепознание

Може и така да се каже. Методът е изработен от водещи световни невролози с цел човек да може самостоятелно и без медикаментозна намеса да влияе върху физиологични промени в мозъка. ЕЕГ-биофидбек се базира изцяло на пластиката на мозъка. Тази наука твърди, че мозъкът през целия си живот е в състояние да изгражда синаптични връзки и нови неврални мрежи. Ние ползваме максимум 10 процента от мозъка си и винаги имаме достатъчно ресурс, за да компенсираме някаква моментна липса. Биофидбек по цял свят се прилага и при здрави хора за подобряване на издръжливостта – шофьори, спортисти, ползва се при артисти, защото подобрява капацитета на паметта им, ползва се от бизнесмени за намаляване на стреса. Стресът е физиологично състояние на мозъка, при което са променени съотношения на амплитуди на определени честотни вълни. Ние сме агресивни, раздразнени, стресирани заради неща, които ни дразнят в живота. Това са наслагвания на мозъчна активност.

Невротренингът в помащ на болни хора

Един от бащите на невротренинга е проф. Щерман, който е правел изследвания в НАСА през 70-те години на миналия век. Той се занимава с увеличаване на амплитудата на определен честотен обхват на мозъка. Открива, че увеличаването на тази амплитуда при хората с епилепсия намалява техните пристъпи. Днес в много неврологични клиники ЕЕГ-биофидбекът се използва като спомагателна терапия. Тя дава резултати при пациенти, прекарали инсулти, с Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, неврози, фобии, паник-атаки, проблеми със съня, булимия, анорексия, при деца, които имат проблем с концентрацията, които са хиперактивни, с детска церебрална парализа, при депресия, алкохолизъм и други зависимости.

Как на практика протича терапията

Върху главата на пациента се слагат електроди, както при ЕЕГ. Електродът събира сигнала от скалпа и го преработва в количествен и качествен анализ. Този сигнал постоянно се наблюдава от невротерапевт. Той вижда обхват на мозъчните вълни от половин до 34 херца и разглежда отделните части на този обхват. Напрежението на всеки обхват може да се промени чрез стимулация. Пациентът вижда избраните обхвати като игра с три параметъра. Тета-вълните, чиито завишени стойности се наблюдават при хиперактивни деца, аутисти и детска церебрална парализа например, могат да се видят като скоростта на снежен човек, който се спуска по ски писта. Бета-вълните, които са важни за логическото мислене, вниманието, краткотрайната памет, се появяват пред пациента като отдалечаване и приближаване на снежния човек. А вълните, които отговарят за напрежението, стреса, агресията, ще изглеждат на играта като запалени или загасени светлини.

Биофидбекът е измислен така, че терапевтът задава сложността на играта, за да стимулира пациента със силата на мисълта си да се приближи към нормата. В тази компютърна игра няма джойстик или мишка, имаш само главата си. Пациентът търси състоянието си, което отговаря на изискваните нужди в играта. Спокойствието на пациента поддържа светлините по пистата постоянно запалени и той се научава да се поддържа спокоен, за да не изгаснат лампите. Но когато успеете да задържите това състояние в рамките на 15 сеанса по половин час, мозъкът ви трайно се променя в този обхват. Чисто физиологично той изгражда съответните връзки и се научава на това състояние. Мозъкът е умно нещо. Трябва му малко помощ и той се наглася. И това е трайно.

Гимнастика на мозъка

Точно така. Много прилича на йога. Биофидбекът стои между медицината и източните традиции на медитация. Медитацията и положителното мислене са най-добрият начин за регенериране на мозъка. При положителното мислене се увеличава амплитудата между алфа и бета-вълните, което е важно, за да се генерира допамин. Така нямаме нужда от алкохол, за да се усмихнем. Aко става дума за пациенти с медикаментозно лечение, лекарят трябва да знае и да поддържаме контакт.

Напълно безопасна техника

Абсолютно. Апаратурата просто измерва мозъчната дейност. Точно както ЕЕГ. Това е тренировка на мозъка, която обаче не е лесна. Трябва мотивация, постоянство. Трябва да се идва два пъти седмично на сеанси, които са уморителни, защото мисленето боли. Но няма случай тренингът да не е довел до някакъв положителен ефект.

Приложение върху деца

Работи се с деца над 3-годишна възраст. Ние сме и психолози и работим много и с деца. Дечица, които са с ДЦП и не говорят, са тръгнали на училище след сеанси. Има случаи на хиперактивни деца, които благодарение на биофидбека живеят нормално и са завършили 3 висши образования. Има случай на момче на 6 години - с изцяло повреден говорен център, никога не е говорил, който започва да се учи да издава контролирани звуци. Сега повтаря и говори. Можем да повлияваме поведенчески особености – агресия, неразбиране на чувства, прекалена чувствителност – емоционални нарушения.

Има ли доза самовнушение или психотерапия

Като вид дейност това е медитация с обратна връзка, прилича на автогенния тренинг, но като резултат е чиста математика. Подобрението се вижда в стойности – честотни обхвати, количество и осреднен рапорт от сеанса.

Колко често трябва да се правят сеансите

Правят се 15 сеанса и това, което сте успели да постигнете, остава завинаги. То е като учене на език, като учене да ходиш. Това е трайно умение. Променяте напрежението на честотните обхвати и мозъкът, който е умен, се научава да генерира съответните вълни. Променя се биохимията на мозъка. Изгражда се допамин, колкото трябва, намалява се генерирането на стресови хормони. И после и да се опитвате да се ядосате, не успявате.Този сайт е изработен по проектBG12/А5.1/502/R3с наименование Национален форум за кариерно ориентиране и консултиране за равенство при младите жени”

финансиран от програма „Младежта в действие” към НЦЕМПИ

Програма „Младежта в действие” към НЦЕМПИ не носи отговорност за съдържанието и текстовете, които са публикувани на сайта