HRV – Сърдечен Биофиййдбек

 Кохерентността на сърдечната дейност показва оптималната работа, при която умът, емоциите и действията са в синхрон и баланс. При кохерентна работа на сърцето имунната, ендокринната и нервна системи функционират хармонично.

Прочетете още

Биофийдбек/Невротренинг

Какво представлява методът ЕЕГ-биофийдбек?

• Метод за трениране на мозъчната активност.
По време на тренинга се научаваме да контролираме работата на мозъка си благодарение на обратната връзка...

Прочетете още

За нас

През 2015 г. Център ТЕРА става лицензиран център за Биофийдбек и приложение на метода.
Биофийдбек е метод, който позволява на човек да се научи да повлиява на физиологичните си процеси, за да подобри своето здраве и постижения. Прилага се като тренинг за самоусъвършенстване при здрави хора
Прочетете още

СЪРДЕЧЕН БИОФИЙДБЕК

translate

 

HRV – Сърдечен Биофиййдбек

HRV-БИОФИЙДБЕК тренинги се провеждат с използване на апаратура emWave Pro .

Предимствата на апаратура:

  • обективно мониторира сърдечния пулс;
  • изчислява спектрален анализ на промените в пулса (Heart Rate Variability-HRV);
  • измерва кохерентността на сърдечната дейност и връща обратно атрактивни и приятни аудио-визуални презентации (биофийдбек) в реално време.

Кохерентността на сърдечната дейност показва оптималната работа, при която умът, емоциите и действията са в синхрон и баланс. При кохерентна работа на сърцето имунната, ендокринната и нервна системи функционират хармонично.

Пулсовият сензор, включен в USB порта, изпраща в компютъра данни за работата на сърцето и изчислената кохерентност се превръща от софтуера в приятни презентации върху монитора. emWave Pro помага да се постигне кохерентност чрез техники, интерактивни упражнения и игри, които изграждат емоционална стабилност, увеличава виталността, изостря фокуса и избистря ума.

Тренинги HRV-БИОФИЙДБЕК учат ни как да издишаме стреса си лесно и надалеч за да управляваме стреса!

Научно е доказано, че при целенасочени дихателни упражнения и съсредоточаване върху положителни чувства като благодарност и състрадание сърдечният ритъм влиза в състояние на кохерентност.

Кохерентност в съгласуваност или синхронизация между работните ритми  на сърцето, дишането, кръвното налягане и мозъка като това състояние е най-добрия антидот на стреса.

Апаратура emWaveе научно валидирана система, който измерва вариабилността на сърдечния ритъм – показател за адаптивността на сърцето на стрес и много добър, възприет в болничната практика и спорта глобален индикатор за здравето и виталния капацитет на организма.

По време на тренинги трениращ се учи как да създава състоянието на кохерентност, при което сърцето, ума и емоциите работят в синхрон и са балансирани. Това е възможно зчреди онагледяване на моделите на сърдечния ритъм в реално време по време на тренинги.

Как се осъществява биофийдбек?

Графика за промените на сърдечния ритъм в реално време.

Прозорецът долу вляво показва разпредлението на активността между парасимпатикус и симпатикус в А.Н.С. в момента и обобщено за цялата сесия след спирането и.

Долу вдясно се показва малък прозорец с пулса в момента.

Тренировъчен модул за бързо овладяване на техниката за кохерентност. Целта е  съгласуване на вдишването и издишването с движението на топчето нагоре и надолу по вълната.

Ритъмът на движението на топчето може да бъде настройван.

Апаратура предлага интересни видео-визуализации за обратната връзка:

 

Този сайт е изработен по проектBG12/А5.1/502/R3с наименование Национален форум за кариерно ориентиране и консултиране за равенство при младите жени”

финансиран от програма „Младежта в действие” към НЦЕМПИ

Програма „Младежта в действие” към НЦЕМПИ не носи отговорност за съдържанието и текстовете, които са публикувани на сайта